Schaarste verwacht in het najaar, met risico op piekprijzen! Koop voordelig in het voorjaar nu er (nog) voorraad is ✔ Pelletkachels  Warmtepompen

Besparing

Warmtepomp: hoog rendement, grote besparing 

Een warmtepomp verwarmt je woning op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Sterker nog: een warmtepomp levert energiebesparing op. Hij gebruikt namelijk weinig tot geen aardgas en dit kan ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot met wel 50 procent daalt. 

Er zijn een aantal factoren die het rendement en de besparing van de warmtepomp kunnen beïnvloeden. De warmtepomp zet omgevingswarmte om in energie. Dit proces kost elektriciteit. Dat je gaat besparen op je gasrekening, staat buiten kijf. De vraag is alleen hoeveel. Dit is afhankelijk van je woonsituatie. 

Het rendement van de warmtepomp staat gelijk aan de verhouding tussen de afgegeven warmte en de elektriciteit die nodig is om de omgevingswarmte om te zetten in energie. Ter illustratie: een rendement van 400% houdt in dat de warmtepomp 1kWh kan omzetten naar 4 kWh warmte. De 3 kWh “winst” wordt gewonnen uit omgevingswarmte.

 

Warmtepomp vervangt de gasgestookte ketel

De meeste woningen in Nederland hebben een cv-systeem. Zo’n cv-systeem zorgt ervoor dat je woning op een efficiënte manier wordt verwarmd. De warmte wordt centraal opgewekt en door een leidingnetwerk geleidelijk over de woning verspreid. 

Doordat de warmte centraal wordt opgewekt, heb je maar een verwarmingsbron nodig. Bijvoorbeeld een gasgestookte HR-ketel, een warmtepomp of een pelletkachel. En dat is wel zo efficiënt. Vroeger stond er in iedere ruimte een haard. De meeste woningen hebben een gasgestookte HR-ketel als verwarmingsbron. Een warmtepomp kan worden aangesloten op het centrale verwarmingsnet en kan de cv-ketel vervangen.

Warmtepomp werkt volledig op elektriciteit 

Met een warmtepomp kun je van het gas afstappen. Je kiest voor een systeem dat volledig op elektriciteit werkt. Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks ± 1050 m3 gas, ter waarde van € 840. Dit gas wordt gebruikt om de woning en water te verwarmen.  

Dit kun je besparen met een warmtepomp 

 

Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (kWh of m3)

Kosten energieverbruik per jaar

Je bespaart elk jaar

Je CO2-uitstoot is per jaar

hr-ketel

1.050 m3 gas

€ 840 (+ € 260 voor je gasaansluiting)

-

2.000 kilo

Warmtepomp lucht

3.150 kWh

€ 730

€ 110 (+ € 260 omdat je gasaansluiting weg kan)

1.300 kilo

Warmtepomp bodem

2.400 kWh

€ 550

€ 290 (+ € 260 omdat je gasaansluiting weg kan)

1.000 kilo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: milieu centraal

Het bovenstaande is berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 23 cent per kWh (prijspeil 2019). Hierbij is uitgegaan van een goed geïsoleerde eengezinswoning met 3 bewoners.

Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen 

Door over te stappen van een gasgestookte ketel naar een een warmtepomp, ga je meer elektriciteit verbruiken. Elektriciteit is goedkoper én duurzamer dan gas. Je kunt de toename in elektriciteitsverbruik opvangen door zonnepanelen te installeren. 

Twijfel je over het type warmtepomp? Vul hier onze keuzehulp in. De experts van Artel Warmtepomp staan voor je klaar.

Chat
Chat-Bot-Image

Hulp nodig? Ik help u graag.