Warmtepomp informatie

Warmtepomp informatie 

Een warmtepomp verwarmt uw huis op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Een warmtepomp gebruikt weinig tot geen aardgas en zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot met 50 procent daalt. 

Een warmtepomp werkt ongeveer net zo als een koelkast of een airconditioning systeem. Simpel gezegd vangt het apparaat energie uit de bodem, lucht of het oppervlaktewater. In de warmtepomp ondergaat de energie een natuurkundig proces. Tijdens dit proces wordt de energie omgezet in energie waarmee u uw woning kunt verwarmen. 

Wat kun je met een warmtepomp? 

Een warmtepomp wordt aangesloten op het centrale verwarmingsnet en vervangt de cv-ketel. Een warmtepomp verwarmt uw huis op een duurzame manier, kan voor warm water zorgen en in sommige gevallen kan een warmtepomp uw huis ook koelen. Voordat u een warmtepomp gaat aanschaffen, is het belangrijk om vast te stellen waarvoor u hem precies wilt gebruiken. 

Dit zijn de mogelijkheden met de warmtepompen van Artel: 

  • Uw woning verwarmen met een warmtepomp
  • Uw woning en tapwater verwarmen met een warmtepomp
  • Uw woning verwarmen met een warmtepomp in combinatie met een andere warmtebron (hybride)
  • Uw woning en tapwater verwarmen met een warmtepomp in combinatie met een andere warmtebron (hybride) 

Er is veel mogelijk met warmtepompen. Wilt u een verwarmingssysteem combineren met een duurzame warmte-oplossing, dan adviseren we altijd maatwerk. Artel heeft voor iedere mogelijkheid een passende warmtepomp. 

Om een beeld te geven van de mogelijke toepassingen, vindt u hieronder drie schema’s. 

Schema 1 – Uw woning verwarmen met een Monoblock warmtepomp

Warmtepomp schema 1

 Een Monoblock warmtepomp bestaat alleen uit een buitenunit. Het is niet nodig een extra unit in huis te installeren. Omdat een Monoblock warmtepomp alleen uit een buitenunit bestaat, wordt de cv-leiding naar de warmtepomp geleid. Tussen het verwarmingssysteem en de warmtepomp is een open verdeler met een tweede pomp toegepast. Heeft het systeem te weinig watervolume, dan moeten wij een waterbuffer aanleggen of een volumevergroter installeren om pendelgedrag te voorkomen. 

Schema 2 – Uw woning en tapwater verwarmen met een Monoblock warmtepomp

Schema 2

 In het schema hierboven wordt de verwarming en warm tapwater verzorgd door een Monoblock warmtepomp. Het verwarmen van tapwater door middel van een warmtepomp gaat altijd in combinatie met een tapwater boiler (nr. 12 in het schema). In de boiler wordt leidingwater op de juiste temperatuur gehouden. Als u de kraan openzet om water te tappen wordt het tapwater verwarmt door de warmtepomp. Een boiler is noodzakelijk omdat een warmtepomp niet in staat is om voldoende liters heet water te produceren om constant comfort te garanderen. In de tapwater boiler kan eventueel een elektrisch hulp element geplaatst worden. 

Schema 3 – Woning (en tapwater) verwarmen met een hybride oplossing

 schema 3

In dit schema worden een warmtepomp en aanwezige warmtebron gecombineerd. Samen verwarmen ze uw woning en tapwater. In dit voorbeeld wordt een gasgestookte cv-ketel gebruikt, maar dit kan ook een pelletketel zijn. Het tapwater wordt vanuit de boiler aangeboden aan de gasgestookte cv-combinatie ketel. De warmtepomp verzorgt de verwarming van het huis. De gasgestookte ketel ondersteunt als dat nodig is en schakelt automatisch weer uit als de juiste temperatuur is bereikt. 

Split warmtepomp

Bovenstaande schema's kunnen ook worden uitgevoerd met een Split warmtepomp. In dat geval plaatst uw installateur een binnen- en buitenunit. De centrale verwarming wordt aangesloten op de binnenunit. De buitenunit zorgt ervoor dat het verwarmde water in het systeem wordt gepompt. 

Backup heater (elektrisch)

In de Split systemen is standaard een 3 kW backup heater gemonteerd. Deze schakelt in zodra de warmtepomp onvoldoende warmte levert, en gaat weer uit als de benodigde warmte aanwezig is. Bij de Monoblock systemen kan de backup heater (P in de afbeelding) als optie worden toegevoegd in het cv-systeem.